REIS MEE
 

New York 2015. 

Iets met een verrassing........In 2016 zou Janneke haar 60e verjaardag vieren. Al ver van tevoren had ik haar verteld dat ze als kado een reisje aangeboden zou krijgen, maar de bestemming zou ze niet eerder te horen krijgen bij het vertrek van Schiphol. Maanden heb ik het voor me kunnen houden.......tot een week voor vetrek; ik versprak me tijdens het eten.........New York dus!
New York
14-22 november 2015
Deze reis had ik georganiseerd als verassing voor de 60e ste verjaardag. van Janneke. Ben maanden vantevoren mee begonnen en al die tijd moest ik het stil houden. Het is me gelukt om het tot aan 11 november geheim te houden............ 3 dagen voor het vertrek versprak ik me toch.........na vele malen mijn woorden te hebben ingeslikt of
een stukje van mijn tong te hebben afgebeten.
Helaas...pindakaas.
Janneke super blij, want NY stond op haar verlanglijstje, en bovendien had ze al een heel sterk vermoeden. Maar toch super de super!
Het voordeel was dat Janneke zich nu een beetje kon voorbereiden. Al die tijd had ze zich al zorgen gemaakt om welke kleding ze nou moest meenemen
Vrijdag de dertiende zijn we alvast naar Amsterdam gegaan en hebben we in een hotel vlak bij Schiphol geslapen. Het voordeel was dat we daar de auto zonder extra kosten konden laten staan en we niet vroeg hoefden te reizen.
Zaterdag 14 november werden we om 07.20u met een shuttlebus naar Schiphol gebracht.
Het inchecken ging voorspoedig en toen allerlei controles. Janneke haar handtas moest helemaal over de kop......jeetje wat een ongeorganiseerde spullen in haar tas. Dat dacht die meneer ook, want ik hoefde niet alles eruit te halen. Alles werd goedgekeurd. Bij de douane werd Janneke er wéér uItgepikt...en dat met haar onschuldige blauwe ogen. Ze werd gefouilleerd en een mevr. ging met een soort papiertje over haar kleding heen om te checken of ze in aanraking was geweest met explosieven...jawel..Janneke en explosieven!!
Op zich vinden we het prima dat we zo goed werden gecontroleerd en zeker een dag na de aanslag in Parijs 13 nov. Door de IS. vreselijk.......
De lange vlucht ging op zich prima. Voortdurend werden we getrakteerd op vliegtuigeten....hhmmmmm...
Om 12.45u plaatselijke tijd kwamen we aan op het vliegveld van NY. Ook hier allerlei controles en checks.Na een tijdje werden we door een busje naar ons hotel gebracht, na een rondrit door Manhatten te hebben gemaakt, omdat er mensen afgezet moesten worden. We reden door de Bronxs en een deel door Harlem.
Ons Hotel staat op de 47 ste street, zijstraat van de Broadway, vlakbij Time Square. Mooi hotel met een retro design.Uiteindelijk kwamen we hier om 16u aan. We hebben de koffers in de kamer gegooid en zijn meteen op pad gegaan. We moesten onze onze NY pas halen bij een paar straten verderop. Onderweg zagen we aan het eind van een lange straat een brand. Het beeld van de ingestorte Twin Towers kwam op ons netvlies en de angst sloeg gelijk om ons hart. Snel verder lopen. Nare gewaarwording om dit zo te zien.Aan de Broadway hebben we een Starbucks Cappuccino gepakt, onze favoriete coffee tent als we in de VS zijn..
Het was al half donker en de neonlichten en supergrote reclames kwamen op ons af..en een drukte...maar erg leuk en indrukwekkend. Dit belooft wat.
In een soort restaurant, waar een soort buffet was hebben we gegeten. We konden van alles wat opscheppen en dit werd gewogen. Per gewicht moesten we betalen.
We hebben ons opgefrist en zijn gaan slapen tegen achten. In ons systeem was het al twee in de nacht.
Zondag 15 nov.
We zijn om ongeveer 07.00u opgestaan. Ontbijt gehad in het Hotel en 08.15 liepen we al op straat naar de metro. De bestemming was "Ground Zero" en het museum over " nine eleven".We hebben een meerdaagse kaart voor de metro gekocht om ons zo snel door NY te kunnen bewegen. De metro. op zich is al een belevenis! Een zeer oude ondergrondse.
We zijn uitgestapt bij de 175ste straat aan de 5th ave om de beroemde, oudste en smalste wolkenkrabber te bezichtigen de strijkijzer of tegel " the flat Iron building" .

We zijn gaan lopen naar Ground Zero.De monumenten waar de Twintowers hebben gestaan waren zeer indrukwekkend en het museum ook. Het museum is op de fundamenten gemaakt. Er waren overgebleven brokstukken te zien, foto's, verhalen van het hele drama van 2001. Uren hebben we er doorgebracht.

Na de deze heftige en indrukwekkende beelden zijn we in de toren of Freedom geweest op de 100ste verdieping met de lift binnen in 1 minuut.
Rondom hadden we het uitzicht op NY. Prachtige panorama, helder weer!

Als afsluiting een starbucks. We hebben wat hapjes gekocht voor het avondeten.sMiddags hadden we een dikke uitsmijter gegeten die behoorlijk vulde.
Afgemat van alle indrukken en toch ook wel zware energie zijn we vroeg gaan slapen. Bovendien hadden we 12 km gelopen
Maandag 16 nov. Zijn we na behoorlijke wandeling naar pier 43 gelopen om met de watertaxi naar het vrijheidsbeeld te gaan. Onderweg kwamen we langs het vliegdek schip intripid. Een jongensdroom van Sake kwam in vervulling door dit te bezichtigen. Indrukwekkend al die oorlogsvliegtuigen!

Hierna met de watertaxi naar het eilandje waar het vrijheidsbeeld op staat, onderweg er naar toe mooi uitzicht op de skyline van NYC en New Jersy.
En daar stond ze "Lady Liberty" Het vrijheidsbeeld, het symbool van de beloften van Amerika 93 mt hoog.
En een mooi uitzicht op de skyline van NYC

Met een ferry zijn we naar Ellis eiland gegaan. Een vaartochtje van amper 10 min.
Op dit eiland kwamen de immigranten als eerste aan en werden in quarantaine gezet. Ze moesten allerlei procedures ondergaan eer ze een stap konden zetten in hun nieuwe land met onbegrensde mogelijkheden.
Leuk hier geweest te zijn, maar we hebben ons niet zo verdiept in deze geschiedenis.
Terug met de Ferry, waar we aankwamen in het Batterypark. Hier wat rondgelopen en de metro gepakt naar het Hoofdstation. Dit was onverwachts en overweldigend...zo mooi en levendig. Geweldig!
Honderden mensen liepen kriskras door elkaar gehaast naar de treinen door de immense grote en hoge hal. Net een film. Deze locatie is ook in heel wat films gebruikt.

Met de metro het laatste stuk. De metro is ook een belevenis. Tjokvol.
Moe, maar voldaan hebben we gegeten in De Drie Monkeys, vlakbij ons hotel.Gezellige pub, lekker eten, maar ook heel lawaaiig.
Dinsdag 17 november.
Vandaag hebben we een fiets gehuurd. Eerst door een paar drukke straten gefietst om in het Central park te komen, de achtertuin van de stad. Het park is erg groot, maar voor ons een makkie om te fietsen. Er was niet zo heel veel bedrijvigheid op dat moment. Een paar keer zijn we van het fietspad afgegaan om bijzondere dingen te zien, zoals een meer, brug,ijsbaan.
De Cathedral of st John the Divine, waarin alle gelovigen van alle stromen wel kom waren. De kerk had een sociale functie en nu ook een kunstzinnige functie.
Het meest indrukwekkende was de momument van John Lennon in strawberriefields. Een vredig stukje park in de vorm van een traan. Hier woonde hij vlakbij in de Dakota appartements. Het is een soort pelgrimsplaats voor Beatlesfans uit de hele wereld.

We hadden een huurfiets van 4 uren en die waren zo voorbij.
We zijn naar de grootste Apple store gelopen en hebben daar een muis gekocht. Leuk om naar de glazen ingang te kijken, glazen trap en glazen lift.
Op de terugweg naar huis...een aantal blokken verder hebben we in een pub gegeten en weer op weg naar het hotel.
Een paar uurtjes gerelaxt en op pad naar Time squar..naar radio city music hall. Een bekend /beroemd theater. Hier gaf Adéle een eenmalig concert.
Sake was al twee weken bezig om kaartjes te bemachtigen en heeft zelfs hulptroepen ingeschakeld, maar helaas niet gelukt. Dit zou dé grote verassing zijn en hét grote cadeau voor mijn 60ste verjaardag.
We zijn er toch maar heen gegaan om..in de buurt te zijn...in de hoop op een kaartje....om beroemdheden te zien.....
Eigenlijk niet echt iets voor ons om te doen. Toch gingen we. Sake heeft nog gevraagd voor tickets..nee dus. Ik heb nog gevraagd....we komen helemaal uit Nederland...please!
De medewerker zei, dat we aan de andere kant van de weg konden gaan staan. Daar stond inderdaad een rij mensen, waarvoor we ons al afvroegen wat ze daar deden. Reserve dus. We bleven bij het hek staan. Als het aan Sake had gelegen waren we allang weg geweest. Ik wilde toch nog even blijven en ons aansluiten in de rij. Toen de tickethouders er allemaal in waren gebeurde er iets wonderlijks. Een hoge politiecommissaris nodigde de groep mensen aan de overkant uit om te komen. De mensen waren hilarisch en blij. Zelfs de pers was erbij om dit vast te leggen. We hebben ons achteraan gesloten in de rij. De commissaris riep steeds: Don't push...you all get in...?? Wij ook? Voor we het wisten werd ons een ticket in de hand geduwd en stonden we achter in de zaal. Adéle was al volop aan het zingen. We kregen werkelijk een brok in de keel. We kregen zelfs een zitplaats aan de zijkant toegewezen. N seat 104. Is dit real?
Op de ticket stond: Obstructed view. Een grátis kaartje.... Who cares. We konden het prima zien en horen.....geweldig! Toppunt van de dag en wat een bijzonder fenomeen.
We raakten er maar niet over uitgepraat....toch was er iets waardoor we daar heen gingen en daar bleven staan....het antwoord is duidelijk! Hele bijzondere ervaring.🙏🏼

Een ander hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) was de Top of the Rock in het Rockefeller center. We gingen binnen 20 sec. Met een lift naar de 67ste verdieping. Hier zagen we Ney York by night. Duizenden lichtjes...en belangrijke hoge torens die er boven uitstaken....SCHITTEREND....

Wat een prachtige dag en avond..een aaneenschakeling van hoogtepunten..
Woensdag 18 nov.
Cirkel line rond NY
Na weer een spannende metrorit, kwamen we bij de pier. Met de NewYork pas konden we zo mee. Het weer werd wat bewolkt, waardoor de skyline niet zo mooi op de foto is gekomen. Het was net even te koud om buiten te zitten, helaas. Door het getij...hoog water konden we niet rondom Manhatten en moesten we terug. Leuk tocht, maar duurde net iets te lang.

Na de nodig pittstop bij Starburck zijn we naar Madame Toussoud gegaan, ook weer met de NY pas. Jeetje wat een spektakel rondom alle beelden. De omgeving werd aangepast aan de beelden met alle toeters en bellen en vooral verlichting.
De beelden waren zooo levensecht...en werkte op de lachspieren. We hebben de nodige leuk foto's gemaakt.
Donderdag 19 nov.
60 jaar en Regenachtig....helaas. Eerst naar Starbucks op de hoek om mijn verjaardag te vieren met koffie en koek en alle felicitaties via facebook en whattsapp in ontvangst te nemen. Toch bijzonder wakker worden op je verjaardag in NY en toch zoveel contact met mensen die aan me denken.
Het plan was om naar de Empire State Building te gaan. Ondanks de regen en bewolking toch ook maar gedaan. We hadden al zoveel mooi uitzichten gezien, maar je moet er geweest zijn. Het gebouw was vanbinnen prachtig en gelukkig niet zo druk. Boven aangekomen op de 80 ste verdieping zaten we in de wolken! Ook leuk toch?
Maar af en toe was er een gaatje tussen de wolken en konden we nog wat zien. Verder waaiden we zo'n beetje weg.

Na de bewolking ging het ook regenen...steeds harder en harder. Op straat zag je alleen maar parapluus. Levens gevaarlijk om te lopen.
In een restaurant waren we een kop pompoensoep aan het eten toen Sanne en Niels ineens door de kosmos kwamen. Leuk gekletst en via Facetime nog even het straatleven van NY laten zIen. We zijn nog door de 5 de Aveneu gelopen. De allerduurste straat van Amerika. Wel prachtige etalages trouwens. Hierna zijn we naar het museum van modern art gegaan MOMA.
Héél erg groot! We zijn naar de etage gegaan met beroemde kunstwerken van beroemde schilders. Aangezien we echte kunstkenners zijn....waren we snel weg.
Na even gerust te hebben.....ik ben tenslotte al 60! Zijn we op zoek gegaan naar een leuke eettent...niet zo gemakkelijk. In ons boekje vonden we een beroemde pizzaria in een voormalig kerkgebouw. Die combinatie leek me wel wat. Dit bleek een goede keus te zijn. Het was er gezellig vol.De pizza was overheerlijk en het wijntje ook..hhmmmmm..... Een leuk en lekkere afsluiting van mijn verjaardag.
In de dikke plensbuien terug naar het Hotel..ook een belevenis om zo door NY te lopen. De wereld zag er ineens heel anders uit.
Saillant detail:dit was de enige regenachtige dag van de hele week...hoe kan het. Ik denk dat de hemel huilde van vreugde omdat ik 60 ben geworden.
Vrijdag 20 nov.
Weer een stralende dag. We hadden nog een aantal dingen op het programma.
We zijn eerst naar de Brooklyn bridge gegaan, na een rondritje met de metro. We zijn over de brug gelopen met prachtige uitzichten. Toen onder de brug met het uitzicht op de skyline van Manhatten.
Op de rivier voerden twee schepen die als een fontein water spoten en op een gegeven moment in de kleuren van de frans vlag. Dit als een solidariteit gebaar naar de aanslag in Parij, precies een week geleden.
Vlak bij de brug hebben we een warme maaltijd gehad buiten op het terras..november..ongekend!
Met de metro een stukje terug en uitgestapt vlakbij de high line. Dit is een oude spoorlijn die bovenlangs door NYliep. Hier hebben ze een soort park van gemaakt met banken e.d je kunt er 1 1/2 km overheen lopen.
De bedoeling was om nog naar de grootste libery te gaan, maar deze lag flink uit de buurt en was 18 u gesloten....jammer! We zijn terug naar het hotel gegaan. Weer even rusten, want we worden bekaf van het geloop en geslenter. We hebben wat lekker dingetjes gehaald als diner.
De laatste avond...nog even naar Time square gelopen om nog te genieten van de drukte..de lichten, de reclames, de toeterende auto's en de duizenden mensen die daar liepen..kriskras door elkaar, waar naar toe? Waar vandaan?
Dit was de laatste avond in nyc.
Zaterdag 21 nov.
Opstaan, ontbijten en koffers inpakken!
We hebben de koffers in de opslag van het hotel gedaan en zijn nog wat gaan winkelen om souvenirs te scoren en een verjaardagscadeutje voor Sanne. Een pandora beeldje, apple.
We hadden nog twee uurtjes over. Te weinig tijd voor de Libary. Sake kwam met een leuke inval om naar het central park te lopen....5 blokken.in het park was het een gezellige drukte..joggers, fietsers, wandelaars, koetsen met paarden, kinderwagens. Het was veel drukker dan de vorige keer op een doordeweekse dag. Gezellig en prachtige herfstkleuren in het zonlicht.
Rond 13u werden we opgehaald door een shuttlebus die ons naar de airport bracht.
Een leuke rit door ny. Zo kom je nog es ergens. Onderweg zagen we drie mega grote begraafplaatsen van kilometers lang waar je met de auto doorheen rijdt.
Tja...en nu in het vliegtuig terug naar onze Lake City..