REIS MEE
 

 


De aanloop en het vertrek
Het was in 2020  dat Janneke en ik onze laatste verre en lange reis hebben gemaakt.we vertrokken begin februari 2030 naar Sri Lanka en na een fantastische reis kwamen we begin maart terug vlak voor de Corona pandemie. 14 dagen na onze thuiskomst was de lockdown een feit. Twee jaar geen verre reis gemaakt maar wel ontdekt hoe mooi Nederland op de fiets is! Na de lockdown begon de oorlog in Oekraïne en vonden we die tijd onzeker en zelfs een beetje onheilspellend en niet fijn om te reizen.
IJsland stond al heel lang op ons lijstje om rond te reizen. We hadden begin 2022 de reis willen doen maar meer mensen hadden hetzelfde idee na 2 jaar lockdown en de reizen IJsland waren simpelweg helemaal volgeboekt! Weer een jaartje opgeschoven, maar nu wel tijdig geboekt!
We gaan een rondreis van 15 dagen maken met een camper! Op zich een heel avontuur voor ons in een camper.
We gaan de route rijden via de de ringweg van IJsland ( route 1) de weg kronkelt langs de gehele kustlijn met start en finish in Reykjavik.
De aanloop naar een reis vind ik vaak het ingewikkeldste. Niet zozeer vanwege de voorbereidingen maar vooral vanwege de laatste 2 dagen voor het vertrek. Ik heb meestal de voorbereidingen mbt de route hotels campings bezienswaardigheden etc al redelijk hoed in kaart gebracht en in mn logboeken beschreven. De laatste 2 dagen hang je wat rond tot het vertrek. Voor mij gaat de tijd dan tergend langzaam voorbij en wordt ik onrustig en sikkeneurig.
Maar goed het is eindelijk maandag en na een heerlijk nachtrust eindelijk op pad. Vincent brengt ons naar het station en de trein brengt ons uitermate comfortabel tot onder de vertrekhal van Schiphol. Geen gedoe met parkeren en gesleep van spullen.
We zijn (zoals altijd) ruim op tijd. We luisteren altijd braaf naar wat er van ons gevraagd wordt- 3 uur van tevoren aanwezig zijn- en hebben dan alle tijd om rond te slenteren. Het verloopt allemaal  gladjes en soepel, geen lange rijen bij de security, geen paspoortcontrole (?). Eerst maar es een bak leut met wat lekkers bij de Starbucks. 2 cappuccino en 2 koeken; even 16 euros aftikken graag…….
Nou zo worden we in elk geval goed voorbereid op de prijzen in IJsland! We vertrekken vanaf de C pier en de Boeing 757 komt net aanrijden. Iedereen er uit en wij er weer in. Met 7 minuten vertraging vertrekken we van de Polderbaan( voor de kenners en spotters 36 links).
Het toestel klimt en maakt een bocht naar links en vliegt over de hoogovens de Noordzee op. Zie uit het raam de boot naar Newcastle liggen . Kort geleden was dat m  vervoermiddel. In 20 minuten zitten we boven Newcastle ( met de boot 19 uur) ik zie de West kust van Schotland en het eiland Skyle, ergens daar in de buurt ligt Poolewe waar Jan met zijn motor over de kop vloog,  weer 20 minuten later zitten we boven Inverness ( met de motor 6 uur😃) grappig om zo weer Schotland te beleven……

De aanvliegroute naar het vliegveld van IJsland zit potdicht met wolken en pas nadat het toestel op 200 m hoogte zit komt het onder de wolken. Helemaal grijs en veel regen. Rond half vier landen we op Kevlavik, na een lange wandeling naar de bagage pickup kan ik gelijk onze tassen van de band pikken, we lopen naar de uitgang en er is zelfs geen paspoortcontrole, bijzonder. Ik meld me bij de balie van Europcar en die belt gelijk met de transfer van de camperverhuurder die ons even later oppikt en naar hun vestiging rijdt: vanuit de vliegtuigstoel naar de camperverhuurder in 45 min. Nog nooit zoiets eerder mee gemaakt zo snel. Ook daar aan de bali gaat alles rap, en na alle formaliteiten brengt een vriendelijke gast ons naar de camper die in een loods staat. Janneke is vooral onder de indruk van het formaat van de camper, maar ik vind het wel meevallen. Waar ik me wel wat zorgen over maak is de wind. Het is echt pokkeweer- felle slagregens en vooral veel wind- en de camper is toch wel een flinke windvanger. Na een lange instructie over de camper gaan we op pad. Het is inmiddels 6 uur. We doen eerst wat boodschappen voor de komende dagen. De eerste bestemming is Selfoss. Een uurtje rijden nog.Dit is de ideale uitvalsbasis voor de eerste dag om de “ Golden Cirkel” op te gaan. Onderweg is het echt bar en boos met het weer.


 De wolken hangen zo laag dat als we berg op rijden we letterlijk in de wolken rijden met soms maar 50 meter zicht. Nou das een mooi begin van de reis.pfffff.Gelukkig komen we  ongedeerd aan en parkeren we de camper op de camping. We moeten nog wel wennen aan de ruimte in de camper. Je loopt elkaar voortdurend in de weg en het is een rommeltje omdat we de spullen nog niet hebben opgeruimd. Alles moet wennen. De eerste dag zit er op. Als we naar bed gaan rond 12 uur is het nog steeds niet donker. Dat zal het hier ook echt niet worden, hooguit wat schemerig. Gelukkig kunnen we de camper goed lichtdicht maken.

Op naar morgen!     

Dinsdag 30 mei “De Golden Circle.”

De Golden Circle

Na een onrustige nacht op het harde bed maar vroeg opgestaan. Het is miezerig en grauw buiten. Op de camping staan allemaal campertjes en dan bedoel ik ook echt kleintjes zoals het formaat Berlingo. Slapen in de achterbak zonder enig comfort. Respect hoor om zo rond te reizen. Het zijn overigens allemaal huur campers.
We ontbijten en gaan daarna op pad om het eerste gedeelte te verkennen van de Golden Cirkel (GC hierna) Eenmaal onderweg knapt het weer zienderogen op en kunnen we eindelijk de prachtige omgeving zien die zich aan de grijze sluier onttrekt. Prachtig landschappen, vlaktes en bergen en hier en daar een dorpje die eenzaam in de leegte staan. Eerste stop is de “ Gullfloss” een prschtige waterval met een bijzondere driehoekige vorm. De zon is hier net even niet en das jammer anders waren er door het opstuivende water regenbogen te zien.
Prachtig en indrukwekkend.


Volgende stop Geysier. Een thermogeen gebied met veel geisers. Lijkt op een klein Yellowstone. Al lopend langs de geisers stuiter ik weer eens op mn snufferd en bevestig ik mn motorische gestoordheid maar weer eens. Maar goed toch een zere knie.
Janneke loopt helemaal naar een uitzichtpunt boven op een flinke heuvel. Ik besluit om dat maar even niet te doen met de zere knie.
Al deze dingen vergen redelijk veel tijd en voor we er erg in hebben is het al weer  ver in de middag. Ook vermoeiend. We besluiten om naar de Secret Lagoon te rijden en daar te gaan genieten van het thermale natuurbad. Een kleinschalig bad en het oudste bronnenbad op IJsland. We vertoeven er ruim een uur in het heerlijk warme water. Even relaxen.
De campings hier zijn nog wel een dingetje, we hadden vandaag twee campings onderweg waar we niet terecht konden, eentje gesloten en de ander bestond€ gewoon niet meer……hebben daardoor flink wat extra km gereden en uiteindelijk maar weer terug gereden naar de camping in Selfoss. Op de camping kwam Janneke er achter dat ze haar schoenen in de secrect lagoon had laten staan……tja? Elke reis gebeurd er wel wat!

Prachtige en indrukwekkende watermassa. 


Route 1 langs de Zuid en Oost kust

We besloten om toch maar een ommetje te maken naar de secret lagoon en de schoenen van Janneke te halen. Na een uurtje waren waren we weer terug bij de kruising om weg 1 weer op te rijden en had Janneke haar schoenen weer terug! We rijden nu langs de Zuid Oost kust en gaan vandaag een aantal watervallen bezoeken. De eerste -de Seljalandfoss - zien we al van verre in het zicht komen. Hij klettert van een enorm bergmassief af. het is er druk met toeristen, de parkeerplaats is mudje vol en we worden naar een andere plekje toe verwezen voor campers. Opvallend is dat de flanken van dit massief enorm groen begroeid zijn. het is een mooie waterval waar je ook achter kunt komen. Uiteraard doen wij dit ook. Spectaculair is het.


De Gljufrabui ( het valt niet uit te spreken) is 300 m verder op en lijkt wat minder spectaculair, maar niets is minder waard! Deze waterval bevind zich in een smalle kloof, die je kunt betreden via een smalle doorgang in de rotsen, je komt als het ware in een kamer waar al het water neerklettert. Uitermate spectaculair.
We eten een broodje en ontmoeten een ander stel  Nederlanders aan tafel die bijna aan hete inde van hun reis zijn. Ze doen hetzelfde als ons alleen zij rijden in een 4x4 en zijn dus van de gebaande paden afgeweken en ook door de binnenlanden gereden.

De volgende is de Skogafoss, ook een prachtige en hoge waterval waar je tot onderen kunt komen. Het water stuift alle kanten op en hierdoor zie je de meest prachtige regenbogen. Het lijkt alsof hij voor je voeten langsloopt.
Je kunt deze waterval ook van boven zien maar daarvoor moetje wel een forse klim maken. We besluiten het te doen en ik denk dat we wel 500 traptreden hebben gelopen. Boven aangekomen bleek het een anticlimax te zijn. We hadden gehoopt op vergezichten achter de waterval maar dat bleek niet zo te zijn. Gelukkig waren we sneller beneden dan boven. 


We besloten om door te rijden naar Vik en de andere waterval niet te bezoeken. Klein beetje waterval moe. De rit naar Vik was spectaculair door enorme vlaktes en dan weer bergen. Uiteindelijk rijden we via een bergpas naar beneden met het zicht op de Atlantische oceaan en komen we op de camping aan die eigenlijk midden in de stad ligt. Prachtige dag weer!

Donderdag 1 juni 

Ze zeggen van IJsland dat je er per dag de 4 seizoenen kunt meemaken. Vanochtend bij het wakker worden zat de lucht helemaal dicht met wolken van zee. Grijs en grauw is het dan. We staan aan de kust van de oceaan en die zorgt voor een flinke stroming  vochtige zeelucht. Zeedampen zeg maar. Desondanks gewoon ons programma gevolgd. De camper is toch wel lekker comfortabel moet ik zeggen. Opstaan en lekker je eigen ontbijtje maken met een kopje koffie. Mooi begin van de dag. we hebben wel ongeveer een plan van hoe en wat maar het leuke is ook dat we er van afwijken en het omgooien, Vandaag gaan we naar het zwarte strand en verschillende uitzichtpunten bezoeken. Ik had ook nog het idee om met een Quad over het zwarte strand naar het vliegtuigwrak te gaan.Eerst maar naar het strand waar de prachtige rotsformaties in zee zijn te vinden. De zeedampen belemmeren enigszins het zicht en das wat jammer, maar desondanks gaf dit ook wel een mystiek beeld.We lopen over het prachtige strand en genieten van de woeste zee hier. het strand is ook zeer gevaarlijk vanwege de onvoorspelbaarheid de golven die zo van het ene op het andere moment het strand aanvallen en de bezoekers compleet kunnen verassen met een nat pak. Ik hou ze goed in de gaten. Op het strand vind je ook nog de basaltpilaren die omhoog toornen tegen de bergwand. Uitermate bijzondere vormen. Je zou denken dat het is gebeeldhouwd is.


We zien het weer heel langzaam verbeteren maar we wachten het nog even af en gaan eerst een kop koffie drinken. Janneke zegt dat ik ook de quadtocht naar het vliegtuig wrak kan gaan maken vanmiddag? Ja dat zou kunnen, maar wil je dan niet mee? Nou niet zo nodig maar heb er geen probleem mee als je alleen gaat. Oké overdenk het nog. We zien het weer zienderogend  opknappen en besluiten om naar het uitzichtpunt van Dyrholaey te gaan.Als we bij de berg omhoog rijden zien we dat de lucht helemaal is opgeklaard en we km ver zicht hebben over het landschap. Prachtig en indrukwekkend.

We vertoeven een mooie poos op dit mooie punt. Het is er ook redelijk rustig met toeristen. Zoals ik al zei kunnen Janneke en ik de plannen snel aanpassen! We besluiten gezien het mooie weer om toch naar het vliegtuigwrak te gaan maar dan al wandelend . Het wrak ligt ergens op het zwarte strand en de wandeling er naar toe is 7 km heen en terug. Mooie wandeling lijkt het ons. Aangekomen op de P plaats zien we tot onze verbazing dat er een shuttle bus heen en weer rijd,, Nou mooi maar gaan we niet doen we gaan wandelen…….. Het werd een wandeling van drie kwartier en het is maar goed dat we goede schoenen aan hebben want het pad is hoofdzakelijk van keien gemaakt. De shuttlebus- een snelle grote terreinwagen die zijn veren en  chassis zijn verhoogd zodat het op een monstertruck lijkt- knalt ons een aantal keren voorbij. Wij zijn gelukkig echte diehards en wandelen! We zijn toch wel blij dat we er zijn….Tja is het de moeite waard om dit stuk schroot waar je nog nauwelijks een vliegtuig van kunt maken te bezoeken? Wij vonden het zeer de moeite waard. Precies 50 jaar geleden moest de Douglas DC 3 hier een noodlanding maken omdat de piloot simpelweg onvoldoende brandstof had meegenomen!  Het landschap is zwart en geeft een mystieke sfeer. We maken er foto’s en genieten van de ruimte en verlatenheid.

7ED6E5F1-C7CE-44BA-8E7F-955D925727AC
3644BD64-DDF3-4637-93A1-032CBA94B1F1
E84E1868-0304-4065-BCB8-375A6554B805
E082EB16-5A0E-4D67-BDEC-CE7309546390
D7C1B906-140D-4216-A31F-927E5619E274


Dag 5 Aardappelen en bloemkool.

We merken dat we veel tijd nodig zijn met onze manier van reizen. We laten ons leiden door wat we zien en wat we leuk vinden en gebruiken daar alle tijd voor. dat maakt het dus een hele relaxed manier van reizen temeer je alles bij je hebt in de camper. Het geeft heel veel vrijheid om op deze manier te reizen. We hebben wederom overnacht in Vik. Moet zeggen dat het slapen een van de minpunten is in de camper, de bedden zijn keihard en tel daarbij op dat ik snurk en Janneke kan worden gezien als de onrustige slaapster. Dus de nachtrust is vaak niet best, maar goed we nemen het zoals het is. We vertrekken nooit al te vroeg en pas nadat we rustig hebben ontbeten gaan we op pad. Einddoel voor vandaag is “Diamond Beach” Dit is en groot strand waar ijsschotsen uit een groot gletsjermeer via een rivier naar zee drijven daar gedeelte smelten en uiteindelijk op het strand worden gegooid door de golven op het strand terechtgekomen. Onderweg willen we ook nog stoppen bij het grootste natuurpark van Europa “Vatnajokull”. Een enorme berggebied met enorme gletsjers. Aan het begin van dit park willen we nog een mooie waterval bezoeken de Svartifoss. Die ligt in een hoog en afgelegen gebied en de wandeling er heen kost je ongeveer een uur en dus ook een uur terug.Daarnaast is het ook nog eens een stevige klim. Aangezien het al weer twee uur is besluiten we hier dan ook maar op de ( mooie) camping te blijven en alle tijd te nemen om de wandeling te maken naar de waterval. Zo gaat dat dus! We zoeken een mooie plek voor de camper en lopen zo vanaf de camping het pad op naar de waterval. Het is echt warm dus tijdens het klimmen zweten we peentjes. Her en der stoppen we even omdat er in de klim naar boven meerdere kleinee watervallen zijn die ook de moeite waard zijn. Na een uur wandelen en klimmen zien we van een afstand de Svartifos. We lopen helemaal door tot onderaan de waterval en laten het uitkijkplatform links liggen en klimmen en klauteren over de rotsblokken tot bijna onder de waterval. Omhoogkijkend lijkt het alsof de waterval uit een kerkorgel tevoorschijn komt, als je onderstaande foto ziet snap je wat ik bedoel!


Het is een een bijzonder gezicht. Janneke en ik zitten langere tijd in deze “kathedraal” en genieten van het geluid van het water. Al met al vertoeven we er bijna een uur voordat we besluiten om de wandeling terug te maken. Het is warm en strak blauw en daardoor kunnen we vanuit deze hoogte ook de enorme uitgestrektheid van dit gebied overzien. IJsland lijkt klein maar de zuidkust is enorm uitgestrekt en verlaten. Trouwens IJsland heeft maar 350.000 inwoners en tweederde daarvan woont in Reykjavik en omstreken. Maar eenderderde woont op het platteland. Onderstaande foto laat het uitgestrekte delta gebied richting de oceaan zien.

Terug op de camping maakt Janneke een heerlijke Hollandse pot; aardappelen met bloemkool en een heerlijke omelet, nou als dat geen fantastische afsluiting is van een fantastische dag!


Dag 6 Gletsjermeren en Diamond Beach.

Vandaag willen we de gletsjermeren bezoeken. We komen er onderweg twee tegen een grote en een kleine.De grote is de laatste en daarbij is ook Diamond Beach te vinden, die ik al eerder beschreef. We hebben ook het idee om op een van de twee een boottocht met een zodiac te maken. We zien wel welke het wordt. De rit er naartoe is wat saai omdat we nog steeds in de uitgestrekte vlaktes langs de Zuidkust rijden. Na een uurtje dient zich het eerste gletsjermeer aan en nemen een kijkje. Hier kunnen we inderdaad met de zodiac het meer op en varen tussen de afgekalfde ijsmassa’s van de gletsjers. We zijn gelijk enthousiast en boeken een tocht ovr een uurtje.Dat geeft ons de tijd om ons om te kleden met iets warme spullen dan een t-shirtje. De toer vertrekt om half twaalf en we krijgen allemaal speciale jassen en lifevests. het staat ons prachtig

9AF4F521-4E3A-4470-905A-F486DE06EF2F
68ED92D0-250D-467A-A328-37DE74F94319


Even later lopen we naar het gletsjermeer en stappen we in zodiac rubberboot en varen langs de meest bijzondere vormen van ijsbergen en schotsen:

443F55F4-F687-4BF6-A549-68F0DEBD2A08
3331BE7A-129E-44A3-AFB5-505CD0D2D262
E54B6B85-D503-4BEA-B93A-5584B4B297D3
7DCB8E04-123E-4B5C-8FA5-26F176D1FE74
107240E8-57F5-4F9F-B007-7E188DA84ABF

Ook op IJsland zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen te merken.Deze gletsjer krimpt elk jaar 50 meter…….

We zitten met een stel uit India en de dame vraagt of ze een mooie foto van ons tweeën moet maken. Het resultaat zie je hieronder

61AF19F0-7C74-4463-83B4-DFC8F51C4F2B


We rijden door naar Diamond Beach en daarbij is het gelijk een stuk drukker en commerciëler. Het gebied is wel spectaculairder dan het kleine meer. In dit meer vind je dus de schotsen die van de gletsjer afvallen en het mer opdrijven waar ze soms jaren blijven drijven of simpelweg vastlopen aan de grond. Van deze schotsen vallen weer kleinere stukken af die door de rivier worden meegevoerd naar de oceaan waar ze door de golfen weer op het strand worden gegooid en daar uiteindelijk smelten tot kleine stukjes die er uit zien als diamanten, dus vandaar de naam van het strand. Het is een magisch gezicht en we vertoeven er langere tijd om te genieten van dit bijzondere schouwspel. 

BE8C17A9-6FC0-49CD-AD44-A42997273489
77867A8C-3BF5-4A46-8A6A-4F248C3A6E9C
F265E4C2-E660-4D1F-9258-1463D7AE8314
590BF4CB-0BB5-4ACA-AC32-6DFD0FC19D38
F3FD70B4-D332-4D80-B04A-9529E525672E
7444FABD-A7A4-419A-94F5-18489B135A91
E1190827-12DE-47DC-98C8-9D48367C3A7E
687F2577-4B57-446D-9D71-6A254E7222D9We rijden naar Hofn waar we weer een camping pakken.We verlaten nu zo langzamerhand de Zuidkust en gaan nu richting het Noorden. We zullen nu wat meer op de mooie wegen vertoeven in bergachtige gebieden waar minder bezienswaardigheden zullen zijn, maar het daarom niet minder mooi zal maken. 

Dag 7 De Westfjorden

Vandaag een autodag. We gaan dwars door de Westfjorden.De weg loopt door een groot aantal fjorden langs de oceaan vaak op zeeniveau dan weer klimt de weg hoog omhoog langs de torenhoge bergketens zodat je een fantastisch uitzicht hebt. het ene vergezicht nog mooier dan het andere. Zo kachelen we rustig over de weg en dar waar we het mooi vinden stoppen we even. Dat is dus ook het voordeel van een camper; als we zin aan koffie hebben dan zetten we hem op een mooie plek aan de kant ,zetten de stoeltjes buiten en genieten van een lekkere bak koffie met een imposant uitzicht,die je nergens anders op een terras vindt!

F7E34000-D85F-4BA4-8D10-F8E2ABC72BBA

De wegen in IJsland zijn op zich prima maar wel smal en ze liggen geheel verhoogd op een soort van talud. Er is geen vluchtstrook en je moet dus duvels goed opletten dat je niet teveel aan de kant komt want dan ga je gelijk naar beneden en ik garandeer je daar kom je voorlopig niet weer weg. We hebben onderweg meerdere wrakken in de goot zien liggen die er gewoon achtergelaten worden. dus opletten geblazen! Zo rijden we urenlang achtereen en er lijkt geen eind aan te komen zo mooi maar ook lang. Als we denken dat we nog 65 km te gaan hebben houdt de asfaltweg ineens op en gaat over in een gravelweg en daar mogen we niet op met de camper dus andere route volgen en dan ineens is het nog 120 km, een keer zoveel. Jammer maar het deert ons niet we hebben alle tijd van de wereld. Uiteindelijk verlaten we de fjorden en rijden nu richting het Noorden? Rond 4 uur arriveren we op onze overnachtingsplek Egilsstadir. Vanaf nu zullen we weer richting het westen gaan rijden. 

DDE7A77C-BAF0-4597-804B-466F626962D3
CACACE44-3E3E-4C24-987E-559618F6BD93
6FA92A24-9FAB-4168-8CE5-25AE4F0FE960
9B656B1E-B806-4B36-BD5D-3906D49B9DA5
77E0C23E-B1DF-4E40-9521-B1540C6D166C
30772CD4-50BE-4B48-9BE1-3952584A77BC
7702CD8C-16EF-4BDE-980C-395BAFB8CF70
A649D74C-E3DD-4C3D-B479-4FECD86D6AF3


Na een lange dag hebben we trek en bezoeken we de plaatselijke pizzeria en die weet ons te verassen met heerlijke pizza.s. Op de camping een heerlijke douche en de avond gebruiken we vaak om onze reisblog bij te werken. Op naar de volgende dagvan deze heerlijke reis.


Dag 8 Janneke en de Zuid Koreanen

Vandaag een rit naar Mytvatn. We laten ons onderweg verassen door wat we tegenkomen. De weg voert ons door enorme valleien en vlaktes. Soms denken we dat we op de maan zijn beland zo ongelofelijk bergachtig en alleen maar vlaktes met steen, omgeven door enorme bergen.


CE8EED8F-66C0-45EF-BEAA-E47AE88126B8

We komen zoveel watervallen tegen dat we vaak niet meer stoppen maar elkaar wel ff attent maken. Soms zitten ze zo hoog in de bergen dat je er ook niet bij kunt komen. Toch worden we verrast door een waterval die direct  bij de weg ligt en te mooi is om door te rijden.

BD96FE05-299D-46D8-96AC-B51FBCA442E1
5CFED00B-7274-499D-BCA9-A0172B10D9CC

 Het is de Rjukandufoss, zeer de moeite waard. Op een van de camping spraken we een oudere man die ons vertelde dat er in de buurt van Mytvatn twee bezienswaardigheden lagen die hij zeer de moeite waard vond. Het geothermische gebied en een oude vulkaankrater die in 1724 behoorlijk heeft huisgehouden dazo en nu slapende is. De krater is geheel gevuld met blauw water. En zo gezegd zo gedaan.  Al rondlopende kwamen we een groep Aziatische dames tegen die me vroegen of ik een groepsfoto wilden maken, uiteraard wil ik dat. als grap deed Janneke alsof ze er ook tussen wilde gaan staan maar liep gauw weer weg. Dat lieten deze dames niet gebeuren en Janneke werd als het waren in de groep gesleurd en zo werd ze onderdeel van de groepsfoto! De dames hadden een enorme lol en moesten uiteraard weten waar Janneke weg kwam, nou de dames kwamen uit Zuid Korea, Dus over een paar weken hangt de groepsfoto met daarop Janneke aan de muur in een huiskamer ergens in Zuid Korea!

B56C50D4-7780-4661-B472-3E24DD20F86A
5B7F94FE-4FB5-41C3-ABB1-C8607FC6CEFA
BC81BF3C-75CF-4E51-B30C-277E5A3F8F80
FCD32F3E-D129-4352-B097-EF75EBAE976A
85AAD4CE-8D99-4DE6-A513-5240B82B3165

De vulkaankrater was niet goed te vinden en dat kwam omdat we ons als toeristen gedroegen en niet goed en rustig de kaart bekeken en alleen maar de meute volgden……Gevolg was dat we door een vulkanisch gebied liepen waar geen krater was te bekennen. Pas toe we terug liepen zagen we in de verte de krater liggen. 


5C58A532-C07A-41DD-8462-9A79984EBF1F
7BB0FE94-0DE8-4FC5-BB74-94F239993FD3
9F45F476-84AF-497A-AE42-079614C10361

Als afsluiter van de dag bezoeken we het Mytvatn Nature Bad, een bronenbad met drie verschillende natuurbronnen en drie verschillende temperaturen, een heerlijke relaxed afsluiting van de weer een geweldige reisdag.

4CD692D9-0265-417D-BC09-382AE2F12E45

We staat op een camping met uitzicht ovr het Mythvatn meer.Het wordt ook wel het “ Muggenmeer “genoemd, nou das begrijpelijk ook, want het stikt er van de kleine mugjes zoals ik dat ook wel uit Zweden herken. Je kunt simpelweg niet buiten zijn want dan wordt je gelijk aangevallen door hordes van deze muggen, dus gelijk de deur dicht van de camper.


Dag 9 Dwars doorsteken van Oost naar West.

Vandaag lijkt een rijdag te worden. Het Noorden van IJsland is heel mooim aar we besluiten om toch maar vr door te steken naar de West. We zien wel wat we onderweg tegenkomen. Wat we wel  ingepland hebben is de “Godafoss” de breedste waterval van IJsland en die komen we al vrij snel op onze route tegen. De onderstaande foto’s laten zien dat het wederom een indrukwekkend schouwspel is .

4D6F834E-021B-4C6B-948D-2D40C10D345D
D4EDBFF4-82D4-460B-9B04-3F4FDC0ACD4D
D4EDBFF4-82D4-460B-9B04-3F4FDC0ACD4D
33C7743E-E436-43E3-A4E3-EDF481A64ED6
33C7743E-E436-43E3-A4E3-EDF481A64ED6
DC9AD03E-CD0C-4662-91D3-6C48041556F5
00D18016-935C-4323-BDA8-8FE55C1E3F18
FA399F52-F432-408F-97E8-4F9CE877EB69
195F70CA-5ADE-41A9-ACD0-59692F43B9B3
E399926B-3FD2-40C3-BC9C-668B2B6ABC25


We vervolgen onze weg door het hoge Noorden en rijden urenlang door prachtige landschappen. In veel van de documentatie over IJsland wordt vooral gesproken over de Golden Cirkel, waar inderdaad de meeste bezienswaardigheden liggen en de Zuid kust die ook prachtig is met veel bijzonder plekken.De Oost en West fjorden hebben niet van die bezienswaardigheden maar zijn vooral adembenemend mooi om door heen te rijden. Op onze reis hebben we de keuze gemaakt om door de Oost Fjorden naar het noorden te rijden en vandaar uit te bezien hoe we het Noorden gaan aanvliegen. Bij het Mythvatn meer hadden we al snel de keuze gemaakt om in 1 x door te rijden naar het Oosten De drie dagen  die we voor de West Fjorden hadden uitgetrokken gaan we niet meer redden in tijd en daar pakken we nu een aantal korte routes van mee. Het wordt uiteindelijk een lange rit die eindigt op de camping in Borganes een plaats aan de Bjorgafjord. Onze camperplek geeft uitzicht op de fjord

EBAAC558-4B4A-45C3-9391-303D2807282E


Dag 10  het tweede deel van de Golden Cirkel.

We vertrekken rond 10 uur van de camping en scoren bij de plaatselijke supermarkt eerst nog weer even wat kleine boodschappen en de lekkere broodjes voor onderweg. De rit van vandaag brengt ons weer naar de Golden Cirkel. Op de heenreis hebben we het oostelijke gedeelte  gereden en nu pakken we op de terugreis naar Reykjavik het Westelijke gedeelte. We rijden op de ringweg 1 maar verlaten die al snel om even van de gebaande wegen weg te gaan en i.p.v. door een tol tunnel te gaan de oude weg te vervolgen via de  Hvalfjord. Het blijkt een uitstekende keus want de 40 km die we moeten omrijden is werkelijk adembenemend zo mooi. Helemaal langs de kustlijn van de fjord, dan weer op zeeniveau en dan  weer hoog in de wand van de bergen die de gehele kustlijn omlijnd. Werkelijk prachtig. We genieten met volle teugen en het mooiste is ook nog eens dat het lijkt dat ej helemaal alleen op de weg rijdt. Er is bijna geen verkeer te bekennen.

E1CD4E0A-EE07-4B31-86B3-D46585507238


We verlaten de kust en rijden het binnenland in op weg naar het Pingvallath natuurpark. Hier loopt een breuklijn met aan de ene kant de Amerikaanse tectonische plaat en aan de andere kant de Europese tectonische plaat. Het is een natuurgebied met veel kloven en gaten dus. We wandelen dus van Amerika naar Europa en weerom……. Kheb nog nooit zover gelopen. In een van de kloven zit enorm zuiver water en daarin kun je snorkelen of duiken.Je schijnt er 100 m diep te kunnen kijken. 

5E4A4267-F6E7-4045-901B-D35F04F67564
087497FE-AD42-4F47-8F69-B02BE3186769
4691C81B-A410-461D-ACA4-917C0CA96D15
2D5B26C2-1AC7-4928-B9BF-4B864BE07C20
88C8081C-06FD-4B15-B942-2BE5E7F8DEC7
BE0F80DF-F05A-4B88-A12A-73675035532F
06BE402F-6005-4EDE-9DCD-660562A0C4BD


Als laatste stop vandaag de Kerio Krater.

A76441D5-E7CC-465F-8138-1250DB44E4F1
FB71CA60-2D4C-490B-9595-B9DB2B74CA99


Ik had vlak in de buurt een camping uitgezocht, maar toen we er aan kwamen leek het compleet uitgestorven, geen kip te bekennen! Wat rondgekeken maar helemaal niets en niemand te bekennen. Een man die er met een hondje liep vertelde me dat het een “ self service “ camping is. De pakt je telefoon scant een plekje en klaar  is Kees. Nou het zal,maar niet leuk als er verder niemand  staat en alles dicht is, dus weg naar de volgende camp8ng even verder op en daar lukte het wel,

We zijn nu aan het einde van de rondrit over de ringweg. De komende twee dagen trekken we uit voor Reykjavik en het schiereiland waar de hoofdstad op ligt

Dag 11 Reykjavik

Toen we gisteravond op de camping aankwamen werden we voor het eerst deze reis geconfronteerd met regen. Grijs en grauw en toen we de volgende ochtend vertrokken regende het nog. Het is maar een ritje van drie kwartier, maar omdat we gelijk weer de bergen inklimmen  rijden we gelijk weer “ in de wolken” met weinig zicht. Gelukkig is de weg goed en voor het eeerts heeft de weg een vluchtstrook zodat we wat meer ruimte hebben. We kunnen ook gelijk merken dat we in de buurt van een grote stad zijn want het verkeer neemt fors toe. De camping is in de buitenwijk en is moeilijk  te vinden. De toegang lijkt door werkzaamheden afgesloten te zijn waardoor we zoekende zijn en verkeerd rijden. Dus draaien en keren en das niet leuk met een grote camper. We zien uiteindelijk dat er een smalle noodbrug over een de uitgegraven gleuf ligt waar ik niet over heen kom als ik een korte draai naar rechts moet maken, ik moet dus door rijden omdraaien op de rotonde en de bocht na links maken zodat ik meer speling heb om de camper recht over de noodbrug te rijden. het gaat allemaal net. Ook hier weer online boeken om op de camping te kunnen komen. Gelukkig zijn we digitaal al goed onderlegd met dit soort zaken en even later geeft een code ons toegang tot de camping en parkeren we de camper. We kleden ons om en vertrekken zo snel mogelijk naar de binnenstad met de bus -ook weer digitaal geregeld met een Appje— en het werkt allemaal prima en simpel. Jammergenoeg zit het weer nu even niet mee en regent het. Daarom maken we de keuze om eerst een binnenactiviteit te gaan doen en gaan we een vliegtocht over IJsland maken  welliswaar in een 3 D theater, maar het was een geweldige 

klik maar eens op onderstaande link (dubbelklikken om volledig beeld te krijgen)


Daarna door de binnenstad van Reykjavik geslenterd en  leuke street-art gevolgd. In een foodhal hebben we heerlijk kunnen eten. We splitsen Reykjavik in twee delen en twee dagen. Morgen gaan we de bezienswaardigheden bekijken omdat het dan ( hopelijk) ook wat beter weer is. Wordt vervolgd 

3AD5C73C-6C1E-4D45-8B3E-3A570AB3CFBB
087612A1-AB03-482D-8C1F-7D62C5A65116
FE3BF4E8-3D6C-4AC7-B332-FD59D8C86663
1982F1B4-2470-46C7-A223-F38451E687FF
3BC2A7D6-856C-4D04-A0AE-B5552AD961DA
951371C3-D8CC-4AD6-8826-0852DBF06E3C
92029AE9-1F21-40AC-B62E-7E5B8379568A
BE142273-D01F-4B90-8F0C-74227827C6BB


Dag 12 Reykjavik

Vandaag de gehele dag nog tot onze beschikking, dus we doen het rustig aan en hebben alle tijd om rond te neuzen. Gelukkig is het nu droog en hebben we dus geen last van de regen zoals gisteren De binnenstad is niet zo groot en op zich zijn er ook niet zo heel veel bezienswaardigheden. We stappen weer op de bus richting het centrum. Ik kwam er  in de bus achter dat ik Janneke elke keer heb laten zwart rijden omdat ik elke keer maar 1 keer digitaal aftikte. Tja zal wel ouderdom zijn en Janneke wist van niks dus? Op het busstation zijn we gelijk overgestapt op andere bus omdat Janneke graag het Parlan wilde bezichtigen. Het Parlan is het natuurhistorisch museum waarin alle natuurverschijnselen van IJsland worden nagebootst en heeft een hele bijzondere vorm. We zijn verder niet naar binnen geweest maar Janneke heeft het gebouw wel van alle kanten onder schot genomen met de camera. Dit is de mooiste :


Daarna de bus weer terug gepakt en naar het meest herkenbare bezienswaardigheid van de stad gelopen: de Hallgrims kerk. De kerk is ook in de stijl van herkenbare natuurelementen gebouwd. De kerk lijkt allemaal uit de basaltkokers opgebouwd zoals we die ook eerder aan de Zuidkust aantroffen, onderstaande beelden illustreren dit denk ik wel:


D99AF104-6307-4082-954C-0E7992E11737
5BD0C0A9-50F6-478F-917B-2340F9DE7A68
B7D80965-9871-4E02-96E9-60001E16F55F
B136A694-35CD-4BA6-8F18-81B351DF796A
FC703259-29DD-4AF5-B40B-77528262AA32
9DA61EDC-6547-4F50-BAA9-B1C495007CD5


De kerk is uitermate kaal van binnen, compleet grijs en weinig tot geen ornamenten. Wel een imposante kerkorgel die tot aan het dak toe gaat en waar orgelpijpen inzitten zo groot als gasbuizen. Wat een kunstenaar die dat gebouwd heeft en de organist die een dergelijk instrument bespelen kan moest flink wat in zijn mars hebben. 

BEA78E10-16F8-4510-AFA3-08462A8BBFE5

Reykjavik is mooi maar niet bijzonder, we zijn er snel doorheen. We denken dat Reykjavik in de winterperiode mooier en gezelliger  is.Vriendin van ons is er in de winterperiode geweest en vertelde dat de straten dan allemaal mooi verlicht zijn. Desondanks hebben we met plezier door de straatjes gewandeld en menig winkeltje bezocht.


0DC81BD6-391A-4BC5-A401-BE765CAC4425


Als afsluiting drinken we nog een borrel in een plaatselijke kroeg en pakken  daarna de bus naar de camping terug en ja ik laat Janneke weer zwart rijden…. 

Dag 12 de laatste tourdag met de camper
Vandaag rijden we over het schiereiland Reyjkanes. We hebben de gisteravond een aantal dingen uitgezocht die we met een bezoekje willen vereren. Reykjavik is ons wat tegengevallen en we verlaten de stad zonder al teveel weemoed. Misschien komen we er nog eens terug in de winter en is de sfeer dan anders. Het weer bij vertrek is zonnig, maar als we in de buurt van de vulkaan komen die we willen bezoeken zien we de grijze wolken al over de bergtoppen rollen en verslechterd het weer met elke meter die we stijgen richting de vulkaan. De vulkaan is helemaal opgeslokt door de wolken en niet zichtbaar en dan heeft het voor ons niet zoveel zin om m te beklimmen. Dan maar weer omkeren! Onderweg naar beneden krijgen we nog een natte sneeuwbui om onze oren. Weer beneden bij de ringweg aangekomen klaart het weer op. Zo zie je maar dat stelling klopt dat je in IJsland de 4 jaargetijden in 1 dag kunt meemaken!
We rijden door en komen aan bij de kustweg die helemaal langs de kust van dit schiereiland loopt. Het landschap valt ons wat tegen en is wat eentonig. Het gebied is een uitloper van een oude vulkaan en het landschap is dus helemaal opgevuld met gestolde lava velden die weer begroeid zijn met mos. Een aantal mooie vuurtorens zijn niet bereikbaar omdat je daar een 4x4 auto voor nodig bent, dus die gaan helaas ook aan ons voorbij. Tot onze verassing komen we wel een geometrisch veld voorbij die niet op de kaart staat en afgelegen ligt maar goed zichtbaar vanaf de weg vanwege de hoge stoomwolken die het uitblaast. We kunnen er dicht bij komen met de camper en tot onze verassing spuwt deze geiser constant kokend water uit. Wat een natuurgeweld.

46CB2249-E9A7-4556-A034-89F385323E72


Een ander stuk natuurgeweld kwamen we een paar km verder tegen. Een kloof die we al eens eerder waren tegen gekomen maar daar een paar honderd km verder op. De Amerikaanse en Euro-aziatischte plaat die hier op deze plek tegen elkaar aan botsen. De brug laat de oversteek zien tussen deze twee verschillende delen.

92CCC5E4-343A-47B7-ABD6-A852C53BC58F
71F687B0-A0CC-46A6-9248-A689D9AB039D

Dan weer verder. janneke is een liefhebster van kerken en heeft op onze route een oud zwart kerkje “ Nylanda” gevonden. Die moet uiteraard bezocht worden. Zeer de moeite waard.

79F81370-8EB0-46D9-B270-E35C62F18A6F
F3C68D66-E095-43A1-B655-5AC43345A469
D4348D9C-2C29-427D-8AE3-D152D4A8F86E


Eindpunt op het schiereiland is de vuurtoren van Garour. Het laatste wat we bezoeken vandaag. Het is niet zo bijzonder als we verwacht hadden en er waren al helemaal geen walvissen en orka’ s te zien. helaas pindakaas.
Het is klaar! Rest ons nog een rit terug naar onze laatste campingplaats en morgen als afsluiting de Blue Lagoon.
Op weg naar de camping reden we langs Blue lagoon en Janneke had ineens een opmerking van” misschien kunnen we alvast gaan boeken” Op de camping gelijk maar eens gekeken op hun site en wat bleek…….. alles volgeboekt voor morgen. We e konden nog alleen om 7 uur of 8 uur in de ochtend…..
Tja? We hebben twee keer een heerlijke lagoon bezocht en de Blue lagoon is natuurlijk de attractie van IJsland maar om 7 uur.? We laten het schieten en besluiten om de dag dan maar anders in te delen. We besluiten wel dat we er nog  ff langs rijden morgenvroeg en kijken of Janneke haar blauwe ogen nog enig effect kunnen hebben………
Morgen is het de laatste dag van wat een fantastische reis is geworden.Rest ons nog om alles af te ronden de koffers inpakken, camper inleveren en morgenavond nog een overnachting in het hotel en maandag morgen vliegen we terug naar Nederland.Dag 12 zondag 11 juni

Omdat we niet terecht konden in de Blue Lagoon maar lekker uitgeslapen ontbeten en daarna alles een beetje opgeruimd en de tassen ingepakt. Rest ons nog om de laatste zaken te regelen en daarvoor rijden we richting Keflavik. Daar nog wat boodschappen gedaan en de camper weer aflever klaar gemaakt. Tank vol een nieuwe  gasfles en dan richting het  verhuurbedrijf. Daar waren de administratieve zaken vrij vlot afgehandeld en bracht een medewerker ons met een bus naar het Aurora hotel. Einde van een prachtige reis. Morgenvroeg vliegen we terug naar Nederland.